Pro et Contra

 

Een eigenzinnig repertoire met een unieke klankkleur!

Pro et Contra  bestaat uit de mandolinisten Marina Eckhardt en Svetlana Tratch en accordeonist Monty van Belzen.

Beide mandolinisten hebben tegelijkertijd gestudeerd aan hetzelfde Conservatorium en bij dezelfde hoofdvakdocent. De samenwerking begon echter pas na de studieperiode. Met een totaal verschillende muzikale achtergrond bleken de overeenkomsten groot te zijn.
Door onze gezamenlijk visie over speeltechnieken, speelwijzen en instrumenten is het samenspel ragfijn, fijnzinnig en voorzien van een natuurlijk rubato. De transparantie en tonale schoonheid van de instrumenten geven de luisteraar een unieke geluidservaring.

Ons programma bestaat uit originele composities van de afgelopen drie eeuwen en werken die voor onze combinatie geschikt zijn. Het programma draagt de naam Bystro  en bevat onbekende Russische muziek uit de afgelopen eeuw.  
Uitgevoerd op twee identieke mandolines, resp. 1932 en 1933, van de beroemde bouwer Raffaele Calace. 

pro et contra.jpg

Marina Eckhardt studeerde aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Benny Ludemann, waar zij naast haar docentendiploma ook haar solistendiploma behaalde. 
Benny Ludemann, de nestor van de klassieke mandoline in Nederland, was een grote inspiratiebron met zijn inzet, adviezen en grote muzikaliteit en vormde haar eigen visie over technische en muzikale aspecten van het mandolinespel en muziek in het algemeen.

Als mandoline- en gitaardocent heeft zij een eigen lespraktijk. Ze is muzikaal leider van het Zeeuws Mandoline en Gitaar Orkest.
Als promotie van de mandoline geeft ze workshops voor basisschoolleerlingen en organiseert ze studieweekenden voor mandoline en gitaar in samenwerking met Keith David Harris.
Ze speelt in het Duo Mandolino met Svetlana Tratch (mandoline, mandola) dat regelmatig samenwerkt met Monty van Belzen op accordeon. Samen met accordeonist Monty vormt ze al vele jaren het mandoline-accordeonduo Follie à deux. Ze speelt samen met de pianisten Ad van Sleuwen en Christian Blaha. 
Het duo Eckhardt/van Sleuwen bracht in 2007 een CD uit met originele werken uit het Wenen rond 1800, uitgevoerd op historische instrumenten of kopieën daarvan. 
Follie à deux heeft inmiddels twee CD’s op haar naam staan, Passionata en Passionata deux.  
In 2012 verscheen van het Follia Duo (mandoline en gitaar) de CD “Hier et demain”.
In 2016 verscheen de eerste CD van Trio Les Amis (mandoline, accordeon en gitaar).

Svetlana Tratch studeerde domra bij Guzel Mukhametdinova aan het conservatorium van Kazan Rusland

en was er tot 2000 actief als orkestlid en soliste in het staatsorkest van Tatarstan. Na haar vestiging in Nederland studeerde ze mandoline aan de Brabants Conservatorium in Tilburg bij Benny Ludemann waar zij in 2004 en 2006 als Docerend en Uitvoerend musicus afstudeerde.
Vanaf 2003 vormt zij een duo met Gerie Daanen, accordeon/bajan. Samen met zanger/gitarist Mile Lukic brengen zij in 2011 de cd “ Zanos” uit met traditionele werken uit Oost Europa. Zij heeft met verschillende symfonieorkesten gewerkt. Tegenwoordig geeft zij mandoline les en treedt ze regelmatig op.

Accordeonist Monty van Belzen (1959) heeft zich na enkele jaren les ontwikkeld tot een veelzijdige muzikant. Behalve muzikaal partner van Marina Eckhardt is hij begeleider van diverse koren waarmee hij een aantal CD’s opnam en concertreizen maakte naar o.a. Amerika, Australië en Rusland. Tot de hoogtepunten behoren de samenwerking met Gregor Bak en zijn Oeral Kozakkenkoor en een aantal solo-optredens met het Zeeuws Orkest.
Als solo-muzikant is hij zeer actief. Als accordeonist bij de JP & The Seeger Session Band heeft hij opgetreden in binnen- en buitenland.

Pro et Contra treedt op bij De Kunstkring Echt op zondag 15 mei 2022. Dit koffieconcert vindt plaats in
C.C. Pius X, Mussenstraat 6 te Echt en begint om 11.30 uur.
con-3-trans.png