Een ongekende muzikale tractatie:

Jeroen de Groot – Viool en Bart van de Roer  – Piano

Violist  Jeroen de Groot neemt tussen de musici van zijn generatie een heel eigen positie in. Hij is een markante persoonlijkheid en dat hoor je in zijn spel. Met collega’s die steevast vrienden werden heeft hij levendig contact , maar de oudste band onderhoudt hij met iemand die al 265 jaar geleden is gestorven: Johann Sebastiaan Bach. Het is een levende relatie die voortdurend verandert, een verhouding die steeds intenser wordt dankzij de levenslange inzet van één van de twee: Jeroen de Groot.   

jeroen-de-groot.jpg

Op 11 jarige leeftijd werd hij al toegelaten tot het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.  Hij studeerde er bij Bets van der Horst en Herman Krebbers onder wiens leiding hij in 1985 winnaar werd van het Nationaal Vioolconcours Oscar Back.  Hij zette zijn studie voort in  Salzburg en Parijs en trad regelmatig op bij diverse internationale concoursen. Als solist met orkest concerteerde hij in Europa, V.S., Canada, Japan en Zuid Amerika. Jeroen de Groot en Bach zijn sinds zijn studietijd aan het Sweelinck Conservatorium onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Groots frisse kijk op deze weergaloze muziek – die als de bijbel voor de viool wordt beschouwd  - inspireert en laat de toeschouwer niet meer los. De partita’s van Bach klinken alsof er een orkest aan het werk is op één viool. Als musicus is Jeroen is ook zeer nauw betrokken bij de oprichting van een internationaal jeugdorkest met vluchtelingen.  

Hij is  ambassadeur van de stichting “Connect by Music” , een project dat muziek naar locaties brengt waar vluchtelingen uit conflictgebieden zijn ondergebracht. Het project biedt steun aan mensen die lijden als gevolg van traumatische oorlogservaringen. In Lesbos (Gr. ) heeft hij geïnventariseerd wie er kan en wil spelen.

Vermeldenswaardig is zeker nog dat Jeroens Instrument een Amati viool uit omstreeks 1660 is.

Bart vd Roer.JPG

Voor de pianobegeleiding van dit koffieconcert tekent  Bart van de Roer, een veelzijdig musicus, die als solist optrad met verschillende orkesten, waaronder het Munich Chamber Orchestra, Philharmonie Antwerpen, Janacek Philharmonic Orchestra, Hongkong Philharmonic Orchestra en nog vele andere orkesten. Hij studeerde in 1997 af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jan Wijn,  nam deel aan diverse masterclasses en volgde later lessen bij vooraanstaande pianisten zoals Menahem Pressler, Peter Frankl en Eugen Indijic. Bart won verschillende concoursen
( Prinses Christina Concours, Steinway Competition, Tromp Music Competition ) en  was mede - oprichter van het bekende pianotrio Storioni waarmee hij vele tournees maakte naar de grote concertzalen van de wereld ( Carnegie Hall, Wigmore Hall, Concergebouw).  Momenteel is Bart van der Roer docent hoofdvak piano en kamermuziek aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam.

U kunt het duo Jeroen de Groot en Bart van de Roer beluisteren op zondag 13 februari 2022 in C.C. Pius  X, Mussenstraat 6 te Echt. Aanvang 11.30 uur.

con-3-trans.png