top of page

Vertelconcert  

door

Oihana Aristizabal Puga : cello

Lineke Lever : piano

​Dit programma gaat over het muzikale multi-talent Frieda Belinfante (1904-1995). Het bijzondere van dit concept is dat verhaal en muziek  samenkomen in één voorstelling.
Vertelconcert-1.jpeg

Frieda Belinfante verklaarde vlak voor haar dood dat ze “vijftig jaar te vroeg werd geboren”. Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Daarnaast was ze celliste, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre (ze had o.a. een relatie met componiste Henriette Bosmans).

Frieda trad op in Het Concertgebouw, maar uiteindelijk werd haar carrière gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog. Ze werd – als dochter van een joodse vader – zeer actief in het verzet. Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog  één van de initiatiefnemers van de explosie op het Bevolkingsregister in Amsterdam en vervalste vele persoonsbewijzen. Ze vluchtte uiteindelijk via Zwitserland naar Amerika, waar ze de Amerikaanse nationaliteit aannam.

Ze was in Nederland bevriend met o.a. de kunstenaars Willem Sandberg, Gerrit Jan van der Veen, Willem Arondéus en Melle Oldeboerrigter, de musici Rosa Spier, Hans Schouwman, Sem Dresden en Jo Feltkamp. Velen van haar collega-kunstenaars overleefden de oorlog niet…

Ze wordt in Amerika een zeer succesvolle dirigente en richt haar eigen orkest op, waarmee ze vele concerten geeft. Daarnaast wordt ze daar een veelgevraagd muziekdocente.

 

Tijdens de voorstelling staat alle muziek in dienst van het verhaal over Frieda Belinfante. Oihana en Lineke spelen o.a. muziek van Daniel Belinfante, Henriette Bosmans, Ernest Bloch, Camille Saint-Saëns, Antonin Dvořák en Fanny Mendelssohn. Daarnaast vertellen Lineke en Oihana haar verhaal, zodat de luisteraars meegenomen worden in het leven van deze ‘sterke vrouw’.

Dit kamermuziekduo bracht al eerder vertelconcerten op het podium ( La Lecture over Suzanne Manet – Leenhoff ), Quarantaine ( over componisten rond de 40 jaar oud). Dit schitterende kamermuziekduo werkte samen met o. m. De Nationale Opera, Opera Zuid, Radio Philharmonisch Orkest en Sinfonietta Amsterdam. Lineke en Oihana zijn veelvuldig te gast op NPO Klassiek.
 

Wilt u meer lezen over Frieda? Dat kan!

 

 Toni Boumans schreef het boek Een schitterend vergeten leven, de eeuw van Frieda Belinfante.

Oihana Aristizabal Puga en Lineke Lever verzorgen op zondag 16 maart  2025 dit vertelconcert bij de Kunstkring Echt.  Locatie: C. C. Pius X, Mussenstraat 6 te Echt. Aanvang: 11.30 uur.
con-3-trans.png
bottom of page